Beszámoló a Fórumsorozatról

Galga-mente és Térsége Leader Egyesület a Miniszterelnökséggel kötött Vállalkozási szerződés keretében 8 alkalomból álló Fórumsorozat megvalósítását vállalta 2015. 08.31 – 2015.10.31 között. A Fórumok helyszíneit és időpontjait az alábbi táblázat tartalmazza:

Időpont, helyszín Résztvevők száma
2015. szeptember 22: Galgahévíz (Művelődési Ház) 33
2015. szeptember 30: Kisnémedi (Művelődési Ház) 9
2015. október 07: Rád (Községháza) 5
2015. október 14: Iklad (Házasságkötő terem) 4
2015. október 20: Verseg (Művelődési Ház) 14
2015. október 21: Püspökhatvan (Művelődési Ház) 12
2015. október 27: Zsámbok (Művelődési Ház) 9
2015. október 28: Galgamácsa (Művelődési Ház) 3

A Fórumsorozatot 2015. szeptember 22-én kezdtük Galgahévízen. Az Elnökség döntése értelmében egy nagyobb szabású rendezvénnyel nyílt meg a fórumsorozatot, amelyre elsőbbségi meghívást az Egyesületi tagok kaptak.

A Fórum fő célja az volt, hogy a meghívott előadóktól az érdeklődök, közvetlenül kapják meg a szükséges információkat a 2014-2020-as programozási időszak változásairól, pályázati lehetőségeiről és részletesen bemutatásra kerüljenek az Operatív Programok, illetve célkitűzéseik, valamint személyesen fel tudják tenni a felmerülő kérdéseiket.

Az eseményre meghívott előadóként részt vett:

  • Szabó István Pest Megye Közgyűlésének elnöke, aki a köszöntést követően rövid tájékoztatást adott Pest megye helyzetéről és a rendelkezésre álló források alakulásáról.
  • Kuszák Miklós Pest Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az ügyvezető úr részletes előadást tartott „Pest megye helyzete a 2014-2020 uniós költségvetési ciklusban, Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program (VEKOP)” címen.
  • Bocskay József a FŐNIX Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat vezetője, aki „Szociális Szövetkezetek társadalmi szerepe, Jó példák bemutatása” címen tájékoztatta a jelen lévőket a szociális szövetkezetekben rejlő lehetőségekről.
  • Nagyné Virág Szilvia EMVA gazdaságfejlesztési referense Miniszterelnökségtől, aki részletesen ismertette a Vidékfejlesztési Operatív Programot.

Az eseményről a Régió + TV, valamint a Dunakeszi Vízió Stúdió Médiaszolgáltató Bt. felvételt készített, majd több alkalommal a helyi tévékben leadták. A meghívott előadókat és az érdeklődőket érkezéskor üdítővel, kávéval és pogácsával fogadtuk, az előadások közben 1 órás szünetet tartottunk és ebéddel vendégeltük meg őket, továbbá ismertető prospektusokkal és egy helyi termékkel (kézműves szappannal) ajándékoztunk meg minden résztvevőt.

A következő 7 Fórumot a táblázat szerinti különböző helyszíneken valósítottuk meg. Ezekre az eseményekre már az egyesületünk készült előadással, amelyben bemutattuk saját működésünket és céljainkat, ismertettük a 2014-2020-as pályázati lehetőségeket és a HFS készítés folyamatát, annak leendő tartalmát.

A tájékoztatást követően kötetlen beszélgetés keretében tehették fel az érdeklődők a kérdéseiket, valamint az ötleteiket a stratégiát illetően. A közös gondolkodás és a Fórumsorozat hozzájárult ahhoz, hogy az érintettek, ne csak a Leader források felhasználásáról, hanem a többi Operatív Program által nyújtott lehetőségekről is gondolkodjanak, ezáltal elősegítve a komplex projektek megjelenését. A Fórumsorozat eredményeként az érdeklődők részletes tájékoztatást kaptak a 2014-2020-as programozási időszak újdonságairól, a KMR-re vonatkozó Operatív Programokról. Az érdeklődők már itt elmondták, hogy mire szeretnének pályázni, milyen fejlesztési irányok, területek fontosak az adott településnek és a szektoroknak. (pl.: hagyományőrzés, turisztikai fejlesztések, vállalkozások fejlesztése).

A megszólítani kívánt közönség a helyi lakosok, civil szervezetek és vállalkozók voltak. A tagi önkormányzatokat is együttműködésre ösztönöztük, felkértük őket hogy a részükre megküldött meghívót és a fóruminformációkat népszerűsítésék a helyi lakosok körében. Így számos település honlapján, a falu központjában álló faliújságban, valamint Polgármesteri Hivatal hirdetőfelületein megjelentek a szükséges tudnivalók.

A kellő hirdetés ellenére előfordult, hogy az érdeklődés csekélynek minősült, ilyenkor baráti beszélgetés keretében megismertük egymást és tájékoztattuk őket a jövőbeni lehetőségekről, valamint a Helyi Fejlesztési Stratégia fontosságáról. Minden helyszínen nyomdai anyagokat osztottunk szét, valamint pogácsával és üdítővel vártuk a résztvevőket.