2,1 milliárdos támogatási lehetőség egyházi szervezeteknek közösségi programokra és beruházásokra

Megjelent az a támogatási lehetőség, melynek alapján 2,1 milliárd forintot kaphatnak az egyházak, egyházi szervezetek és határon túli magyar ajkú egyházi szervezetek közösségi célú programok és beruházások támogatására, valamint az épített örökség védelmére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken Nyírbátorban.

Fülöp Attila a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új épületrészének és tornatermének ünnepélyes alapkőletételén azt mondta, a péntektől több mint egy hónapig elérhető felhívásra olyan támogatási igényeket várnak, amelyek nyomán a pályázók hitéleti, kulturális és oktatási célú projekteket valósítanának meg.

Támogatást adhatnak továbbá az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítására, például egy közösségi ház, intézmény létrehozására vagy egy templom felújítására is – tette hozzá.

Az elmúlt öt évben csaknem 9,4 milliárd forint értékben mintegy 2800 támogatási kérelmet fogadtak be a különböző pályázatok keretében. A cél az, hogy az a közösség, amely ebben az iskolában megvan, legyen meg minden községben, városban, plébánián és templomban is – fogalmazott Fülöp Attila.

Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, a kormány az elmúlt években erősíteni próbálta a pedagógusok, diákok és szülők „hármas egységét”. Az ezt célzó intézkedések során emelkedett a pedagógusok bére, a rászoruló gyermekek ingyenes vagy kedvezményes étkezést kapnak, a térítésmentes tankönnyek pedig már az általános iskola első kilenc osztályában bármelyik gyermek számára elérhetőek – sorolta az államtitkár.

Ez az ország szolidaritását és erejét mutatja – rögzítette Soltész Miklós, hozzátéve, legalább ilyen fontos a körülmények és lehetőségek fejlesztése is, erre pedig jó példa a nyírbátori iskolaberuházás.

A katolikus iskoláknak az a célja, hogy „hitre juttassák” a gyermekeket, akik a fejlődés útját bejárva jutnak el a felnőtt létig és elkötelezett emberként tudják az erényeket gyakorolni – jelentette ki az ünnepségen Palánki Ferenc, az intézményfenntartó Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Simon Miklós, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Máté Antal, Nyírbátor független polgármestere és Rácz Tiborné, az intézmény vezetője is.

A Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban a csaknem 1,3 milliárd forintos fejlesztés során ötszáz adagos főzőkonyha, ebédlő, kilenc tantermes oktatási épület és egy tornaterem épül meg. A kormány és az egyházmegye támogatásával megvalósuló beruházás révén közel 500 diákot oktató intézmény 3200 négyzetméter új építésű épületrésszel bővül, a már meglévő épületszárny átalakításával készül el az új főzőkonyha és az ebédlő.

A beruházást a tervek szerint 2018 április végén adják át.

 

 

http://www.kormany.hu/download/9/4d/21000/Egyh%C3%A1zi%20felh%C3%ADv%C3%A1s%20-18%202pdf.pdf

(MTI)