MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogram

Tisztelt Egyesületi Tagok!

Felhívjuk a figyelmüket az alábbi hitelprogramra, melynek részletes leírását és a kapcsolódó anyagokat az alábbi linken érhető el:

https://www.mfb.hu/tevekenyseg/vallalkozasok/mfb-kisfaludy-turizmus-fejlesztesi-hitelprogram

 

 

 

A turizmus területén tevékenykedik? Fejlessze meglévő panzióját, szállodáját, növelje kapacitásainak kihasználtságát és az elégedett vendégek számát az MFB által nyújtott kedvező kamatozású finanszírozás felhasználásával!
A hitelt a turisztikai ágazatban, az ország területén bárhol tevékenykedő kis- és középvállalkozások igényelhetik, minimum 10 százalékos önerővel, rendkívül kedvező, maximum 2,87%-os ügyleti kamattal.

A hitelösszegből elsősorban már meglévő szálláshelyek fejlesztése, színvonalának javítása valósítható meg, de a hitel fordítható új szálláshelyek létrehozására, turisztikai attrakciók, pl. kalandparkok fejlesztésére, valamint vendéglátóhelyek infrastruktúrájának bővítésére is.

Az igényelhető hitelösszeg minimum 10 millió forint, felső határa már meglévő szálláshelynél/vendéglátóhelynél 500 millió forint, újonnan létrehozandó turisztikai beruházásnál pedig 3 milliárd forint. A hitel futamideje 2-15 év között lehet.

A hitel 2017. október 09-től elérhető szinte valamennyi magyarországi kereskedelmi banknál és szövetkezeti hitelintézetnél, 500 millió forint feletti hitelösszeg pedig közvetlenül az MFB-ben is igényelhető.
A Hitelprogram célja

A magyar turizmus minőségi fejlesztését, versenyképességének fokozását, meglévő szerepének erősítését, hazánk turisztikai vonzerejének növelését támogató kedvező feltételű finanszírozás biztosítása Kis- és Középvállalatok részére.

A Hitelprogram a Magyarországon megvalósuló turisztikai beruházások finanszírozásával elsősorban a hazai kereskedelmi szálláshelyek és vendéglátóhelyek szolgáltatásainak fejlesztését, meglévő kapacitásaik bővítését, új kapacitások létrehozását, kihasználtságuk javítását, illetve új turisztikai attrakciók létrehozását, rendezvények szervezését kívánja elősegíteni.

Miért előnyös a Hitelprogram?

  • Kedvezményes kamatozással, hosszú futamidőre igényelhető
  • Önállóan, de forrás-kiegészítésként is igénybe vehető a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében elnyert támogatással együtt
  • Kezdő vállalkozások is finanszírozhatóak

Kiknek ajánljuk a Hitelprogramot?

Azoknak a KKV kritériumoknak megfelelő új és meglévő vállalkozásoknak, amelyek Magyarországon bejegyzett székhellyel (vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel/telephellyel) rendelkeznek és szálláshely-szolgáltatás vagy vendéglátás területén tevékenykednek.

A Hitelprogramból finanszírozható beruházások

A Program keretében nyújtott hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi szabályoknak megfelelő turisztikai célú

  • ingatlanvásárláshoz / ingatlanfejlesztéshez
  • tárgyi eszköz vásárláshoz, beszerzéshez, fejlesztéshez, beruházáshoz
  • a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó immateriális javak vásárlásához, beszerzéséhez
  • a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz finanszírozásához.

A Hitelprogram további jellemzői

Hitel típusa: Éven túli lejáratú beruházási-, és a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz hitel vagy kölcsön.

Kamat mértéke: 3 havi EURIBOR + RKV1[1] + legfeljebb 2,5%/év[2]

Futamidő: legalább 2 év, legfeljebb 15 év

Rendelkezésre tartási idő: legfeljebb 1,5 év

Türelmi idő: legfeljebb 3 év

A rendelkezésre tartási idő, nem lehet hosszabb, mint a türelmi idő.

Finanszírozási összeg:

  • meglévő turisztikai kapacitáshoz kapcsolódó fejlesztés esetén  minimum 10 millió forint, maximum 500 millió forint
  • új turisztikai kapacitás létrehozására irányuló beruházás esetén  minimum 10 millió forint, maximum 3 milliárd forint

Saját erő: minimum 10%

Devizanem: magyar forint

Az MFB Zrt. a Hitelprogramot az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) által biztosított források felhasználásával nyújtja.

További információk

A hitelkérelmet a Hitelprogramban résztvevő együttműködő partnereinkhez, továbbá 500 millió forint feletti hitelösszeg igénylése esetén közvetlenül az MFB Zrt-hez is be lehet nyújtani.

A Hitelprogram részletes feltételeit ismertető termékdokumentációját az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 Termékleírása és Útmutatója tartalmazza.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, a Hitelprogramhoz kapcsolódó kérdéseikkel kapcsolatban kollégáink állnak rendelkezésére a +36 1 354 3000 telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@mfb.hu email címen.

 

 


[1] az  RKV1 az MFB  refinanszírozási kamatfelár mértéke, amely évente változó, jelenleg 0,7%/év. Az MFB Zrt. az MFB refinanszírozási kamatfelár értékeket a tárgyévet megelőző év november 30-ig hozza nyilvánosságra a honlapján keresztül.

[2] hitelintézeti kamatfelár mértéke